Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη στην Αθηναϊκή Mediclinic

_MG_5530Α.JPG

Ντούτσιας Αλέξανδρος, Χειρουργός Ουρολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic

O καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός μη-δερματικός καρκίνος στον άνδρα. Στις περιπτώσεις που η διάγνωση τεθεί στα αρχικά στάδια, η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές λύσεις όπως είναι η χειρουργική θεραπεία μέσω της ριζικής προστατεκτομής, η ακτινοθεραπεία (είτε με τη μορφή της εξωτερικής ακτινοθεραπείας, είτε με την μορφή της βραχυθεραπείας) και η συντηρητική θεραπεία μέσω της ενεργούς παρακολούθησης.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της κλασσικής ανοιχτής μεθόδου, είτε μέσω των λαπαροσκοπικών ή ρομποτικά υποβοηθούμενων λαπαροσκοπικών τεχνικών.

Ο όρος λαπαροσκοπική χειρουργική υποδηλώνει την πραγματοποίηση διαμέσου πολύ μικρών τομών στο δέρμα πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση ειδικών εργαλείων και προηγμένων οπτικών συστημάτων. Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων σε διάφορα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μέσω της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής.

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή αποτελεί πλέον στην Ελλάδα μια καθιερωμένη και ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική και φαίνεται ότι ολοένα κερδίζει και περισσότερο την προτίμηση τόσο των ιατρών αλλά και -πιο σημαντικά- των ασθενών που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται πλέον στα περισσότερα κέντρα που ασχολούνται σοβαρά με την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ένα από αυτά τα κέντρα είναι και το Ουρολογικό τμήμα της Αθηναϊκής Mediclinic στο οποίο ήδη από το 2015 έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχία η τεχνική της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυτήν την τεχνική στην Αθηναϊκή Mediclinic έχουν επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής όπως:

  • Δυνατότητα διατήρησης των στυτικών νεύρων για αύξηση της πιθανότητας επαναφοράς της στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο στις ογκολογικά ενδεδειγμένες περιπτώσεις.
  • Ελαχιστοποίηση της διάρκειας νοσηλείας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.
  • Μείωση της απώλειας αίματος. Είναι εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση ανάγκης μετάγγισης.
  • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος ασθενής είχε την ανάγκη για λήψη κάποιου παυσίπονου φαρμάκου μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
  • Μείωση του χρόνου παραμονής του καθετήρα.
  • Ταχεία επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Το 90% των ασθενών είναι σε θέση να επιστρέψει στις πλήρεις φυσιολογικές δραστηριότητες του μετά από 2-3 εβδομάδες.
  • Τα παραπάνω πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με την δεδομένη αποτελεσματικότητα της τεχνικής, τόσο όσον αφορά το ογκολογικό (θεραπείας καρκίνου), όσο και το λειτουργικό (εγκράτεια - μη απώλεια ούρων μετά το χειρουργείο) αποτέλεσμα της, έχουν καταστήσει την λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή μια καθιερωμένη, ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αθηναϊκή Mediclinic.

Θα μας βρείτε:

Αττική

Πρόσβαση στην Αθηναϊκή Mediclinic

 

Μετρό 
Στάση Μέγαρο Μουσικής
Στάση Αμπελόκηποι

Δείτε αναλυτικά όλες τις μεθόδους πρόσβασης