Έργο και δραστηριότητες Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

H Διοίκηση της Αθηναϊκής Mediclinic,

 • αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την πολυπλοκότητα του προβλήματος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και των απρόβλεπτων, δυσάρεστων επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η εμφάνισή τους (υψηλό κοινωνικό, ανθρώπινο και οικονομικό κόστος),
 • έχοντας ως βασική προτεραιότητα και νομική υποχρέωσή της την αποτελεσματική πρόληψη και τον συνεχή έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων ,

αποφάσισε τη θέσπιση συγκεκριμένης πολιτικής, η οποία συνίσταται στη συγκρότηση και λειτουργία ειδικού οργάνου ελέγχου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων .

 

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων της Αθηναϊκής Mediclinic δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας, και έχει ως βασικούς στόχους τους κάτωθι:

 • τον έλεγχο και εποπτεία της τήρησης των κανόνων που σχετίζονται με την υγιεινή, καθαριότητα, αποστείρωση, απολύμανση και αντισηψία της Κλινικής μας
 • την τήρηση της πολιτικής χρήσης των αντιβιοτικών
 • την τήρηση των κανόνων Υγιεινής των τροφίμων
 • την καταγραφή και παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Κλινική μας και
 • την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού.

 

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και την αποτελεσματική πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στην Αθηναϊκή Mediclinic, σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή τις παρακάτω διαδικασίες και μέτρα:

 • Τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
 • Τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων.
 • Το Εγχειρίδιο Οδηγιών και Κανόνων Υγιεινής και Καθαριότητας (υγιεινή των χεριών, διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, διαχείριση νοσοκομειακού ιματισμού, προετοιμασία του προεγχειρητικού ασθενούς).
 • Το εγχειρίδιο Οδηγιών και Κανόνων Αντιμετώπισης Ατυχήματος μετά από επαφή με αίμα ή βιολογικά υγρά.
 • Τον Κανονισμό και Διαδικασία Καταγραφής και Αναφοράς συμβάντος ή ατυχήματος.
 • Τον Προγραμματισμό Προληπτικού Ελέγχου για εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
 • Τη δημιουργία ειδικού εντύπου για ενημέρωση του προσωπικού, συγγενών ασθενών και επισκεπτών με σκοπό τη λήψη πρόσθετων μέτρων προφύλαξης κατά την είσοδο τους σε δωμάτιο ασθενούς, με εμφάνιση συμπτώματος λοιμώδους νοσήματος.
 • Την κατάρτιση αναλυτικού προγράμματος απαραίτητων ημερησίων εργασιών (Ημερολόγιο Εργασιών) του συνεργείου καθαρισμού και τη θέσπιση διαδικασίας επιθεώρησης και ελέγχου του από την Προϊσταμένη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
 • Την εξασφάλιση της ύπαρξης των απαραίτητων ασφαλιστηρίων συμβολαίων κάλυψης γενικής αστικής ευθύνης του συνεργείου καθαρισμού και της προμηθεύτριας εταιρίας τροφίμων. Τον έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας των εργαζόμενων σ΄ αυτά.
 • Την κατάρτιση συγκεκριμένου κώδικα χρωμάτων για την καθαριότητα.

 

Οι δράσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων επεκτείνονται καλύπτοντας όλους τους τομείς λειτουργίας της Αθηναϊκής Mediclinic και οι διαδικασίες αξιολογούνται διαρκώς και ανανεώνονται με σκοπό τη συνεχή διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών μας και τη διατήρηση του 0% ποσοστού εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Κλινική μας.

Διεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου

Κλείστε online ραντεβού!

Φροντίστε άμεσα την υγεία σας! Κλείστε εύκολα ραντεβού με την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει, χωρίς καθυστερήσεις.

Online Ραντεβού

Τα Νέα μας
neoKardiologiko.png
Νέο Καρδιολογικό – Αρρυθμιολογικό Ιατρείο
Floretina.jpg
Συνέδριο Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς «Floretina», Ρώμη 30 Νοεμβρίου, 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023
3D_Mastografos.png
Νέος 3D ψηφιακός μαστογράφος τομοσύνθεσης

Χρήσιμα Άρθρα

MG_5530A.JPG

Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη στην Αθηναϊκή Mediclinic

O καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός μη-δερματικός καρκίνος στον άνδρα. Στις περιπτώσεις που η διάγνωση τεθεί στα αρχικά στάδια, η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές λύσεις…

Περισσότερα
endoflevia-thumb.jpg

Κέντρο εγχύσεων ενδοφλέβιων θεραπειών

Ζούμε σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της Ιατρικής. Μία από αυτές στο χώρο της Παθολογίας αποτελούν και οι πρωτοποριακές βιολογικές και άλλου είδους ενδοφλέβιες θεραπείες για μια τεράστια ποικιλία ρευματολογικών (ρευματοειδής…

Περισσότερα
pain-thumb.jpg

O οξύς μετεγχειρητικός πόνος και η αντιμετώπισή του

Αν και η έννοια του πόνου είναι γνωστή σε όλους μας εντούτοις τι σημαίνει ακριβώς είναι δύσκολο να καθοριστεί και αυτό γιατί ο πόνος αποτελεί ουσιαστικά μια προσωπική εμπειρία και όχι ένα «ερέθισμα-απάντηση» σύμπλεγμα.

Περισσότερα

Θα μας βρείτε:

Αττική

Πρόσβαση στην Αθηναϊκή Mediclinic

 

Μετρό 
Στάση Μέγαρο Μουσικής
Στάση Αμπελόκηποι

Δείτε αναλυτικά όλες τις μεθόδους πρόσβασης