Ιατρική βασισμένη στην τεκμηρίωση

Είναι φανερό πως η ιατρική επιστήμη μεταλλάσσεται ραγδαία: νέες τεχνολογίες, νέα στοχευμένα φάρμακα, αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και πολλά άλλα. To 1992 σε ένα Πανεπιστήμιο του Καναδά, μία ομάδα με επικεφαλής τον Gordon Guyatt, επινόησε έναν όρο που έμελε να φέρει τεράστια ανατροπή στον τρόπο άσκησης της ιατρικής.

Με τον όρο Τεκμηριωμένη Ιατρική-Evidence based Medicine εννοούμε την ιατρική που βασίζεται στο συγκερασμό των καλύτερων ερευνητικών στοιχείων, στην κλινική αρτιότητα του ιατρού και στις προσωπικές αξίες και επιθυμίες του κάθε ασθενή. Οι αυθεντίες καταρρίπτονται αφού η εκθετική αύξηση της ιατρικής πληροφορίας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες καθιστούν παρωχημένη την παραδοσιακή προσέγγιση του ιατρού-αυθεντία.

Eχοντας βιώσει την νέα Τεκμηριωμένη Ιατρική κατά την εκπαίδευσή μου στην Οξφόρδη, τα θεαματικά της αποτελέσματα τόσο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας όσο και στη μείωση της διάρκειας νοσηλείας, η πρόκληση να μεταφέρω κάτι ανάλογο στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Με ένα σύνολο 1200 εισαγωγών πέρυσι με μέσο όρο νοσηλείας 3 μερών, ο παθολογικός τομέας της Αθηναϊκής Κλινικής φέρνει τον ασθενή στην εποχή της Τεκμηριωμένης Ιατρικής. Η κάθε θεραπεία που εφαρμόζεται, επεξηγείται στον ασθενή, που γίνεται κοινωνός και μέτοχος σε αυτήν.

Στη νέα εποχή δίνουμε το στίγμα μας με έμφαση στο τομέα της πρόληψης, με επιστράτευση των τελευταίων τεχνολογιών στο τομέα της θεραπείας και διάγνωσης, με πιστή εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών, (Clinical guidelines), όπως διαμορφώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και Αμερικής. Το όφελος για τον ασθενή είναι τεράστιο, αφού πλέον η θεραπεία δεν έγκειται στη σωρευμένη κλινική εμπειρία του εκάστοτε θεράποντα, που μπορεί να α­φορά από λίγες δεκάδες μέχρι λίγες χιλιάδες ασθενών, αλλά σε κλινικές μελέτες που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες. Στόχοι μας είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς με τον βέλτιστο τρόπο, οι σύντομες αλλά αποτελεσματικές νοσηλείες, η πρόληψη ώστε να αποφευχθούν νοσηλείες στο μέλλον. Άλλωστε, “κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν”.

Θα μας βρείτε:

Αττική

Πρόσβαση στην Αθηναϊκή Mediclinic

 

Μετρό 
Στάση Μέγαρο Μουσικής
Στάση Αμπελόκηποι

Δείτε αναλυτικά όλες τις μεθόδους πρόσβασης